Κεφαλαλγία

Κεφαλαλγία (Πονοκέφαλος)

Η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που σχεδόν όλοι εμφανίζουν κάποια στιγμή της ζωής τους. Η πιο κοινή μορφή πονοκέφαλου είναι η κεφαλαλγία τάσης και η ημικρανία. Κάθε μορφή από ήπια έως έντονη, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κοινωνική ζωή του ασθενούς και τις επιδόσεις τους στην εργασία του.

Γενικά οι κεφαλαλγίες χωρίζονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς.

Πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες

Κεφαλαλγία τάσεως

Είναι η συνηθέστερη μορφή πονοκεφάλου, όπου 8 στα 10 άτομα την έχει κάποια στιγμή της ζωής του. Εμφανίζεται συνήθως αμφοτερόπλευρα στους κροτάφους και στο μέτωπο. Η αίσθηση που έχει ο ασθενής βιώνοντας την κεφαλαλγία τάσεως είναι ότι κάτι πιέζει το κεφάλι του. Δεν είναι τόσο έντονη ώστε να επηρεάσει άμεσα στις δραστηριότητες του. Συνήθως την εμφανίζουν άνθρωποι αρκετά ευαίσθητοι και αγχώδεις.

Για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τάσεως συνήθως τα κοινά αναλγητικά είναι αρκετά και σε σπάνιες περιπτώσεις προτείνεται και η προφυλακτική αγωγή. Τα συμπτώματα, τα οποία είναι εμφανή στον πονοκέφαλο τάσης είναι η σταδιακή επιδείνωση μέσα στην ημέρα με διάρκεια περίπου ένα 24ωρο.

Ημικρανία

Η ημικρανία είναι συχνότερη στις γυναίκες και αφορά μία δυνατή έξαρση πονοκέφαλου που εντοπίζεται στο μισό του κεφαλιού και ιδίως πίσω από το μάτι και τον κρόταφο. Από ημικρανία σε ημικρανία το σημεία εστίασης μπορεί να αλλάζει. Η διάρκειά της μπορεί να φτάσει και στις 3-5 ημέρες στην έσχατη περίπτωση.

Αθροιστική κεφαλαλγία

Χαρακτηρίζεται από οξύ, διαπεραστικό πόνο που εντοπίζεται πάντα στην ίδια πλευρά του κεφαλιού και εμφανίζει συμπτωματολογία όπως δάκρυα και συμφόρηση στην μύτη σαν να επρόκειτο για κρύωμα.

Δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες

Οι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες έχουν αιτίες σε πολύ σοβαρές διαταραχές που χρειάζονται επείγουσα διερεύνηση από ειδικό γιατρό. Σε αυτές τις κεφαλαλγίες ανήκουν οι όγκοι εγκεφάλου, οι λοιμώξεις, διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, ρήξεις ανευρυσμάτων κ.α. Για την αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνει μαγνητική τομογραφία και όποιες άλλες απεικονιστικές εξετάσεις θεωρεί απαραίτητες ο θεράπων ιατρός.

Αιτίες κεφαλαλγίας τάσεως

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία για την κεφαλαλγία τάσης, είναι δηλαδή ιδιοπαθής. Ωστόσο μπορεί ένα επεισόδιο να πυροδοτηθεί από παράγοντες όπως είναι η κόπωση, η πείνα, η κακή στάση του σώματος.

Επιπλέον τα έντονα φώτα και οι δυνατοί ήχοι είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την κεφαλαλγία, η στέρηση ύπνου και οι ορμονικές αλλαγές στην γυναίκα επίσης συναποτελούν αρνητικό αντίκτυπο σε ένα ξέσπασμα πονοκέφαλου. Τέλος, η μειωμένη λήψη νερού μέσα στην ημέρα μπορεί να αποτελεί αιτία.

Το στρες είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες ( κεφαλαλγία άγχους) καθώς επηρεάζει τις διακυμάνσεις της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης που προκαλούν εκτός από πόνο και ναυτία.

Θεραπευτική προσέγγιση της κεφαλαλγίας

Οριστική θεραπεία για τις πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες δεν υπάρχει. Τα φάρμακα είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης που στοχεύουν αφενός στην μείωση της συχνότητας των διαξιφιστικών πονοκεφάλων και αφετέρου στην ελάττωση της έντασης που εμφανίζονται.

Όταν ο γιατρός έχει διαγνώσει χρόνια κεφαλαλγία τάσης, τότε η λήψη προφυλακτικής θεραπείας προτείνεται για την αντιμετώπιση της. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα λαμβάνει ένα φάρμακο την ημέρα προληπτικά με σκοπό την μείωση της συχνότητας, της διάρκειας και της έντασης του πονοκέφαλου.

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο διαρκεί μία κρίση πονοκέφαλου

Η διάρκεια καθορίζεται από 30 λεπτά, μέχρι ώρες ή μέρες. Υπάρχουν ασθενείς με σποραδικές κεφαλαλγίες, δηλαδή κάποιες μέρες του μήνα και άλλοι με σχεδόν καθημερινούς πονοκεφάλους. Για να πει κάποιος ότι πάσχει από χρόνια κεφαλαλγία θα πρέπει ο πονοκέφαλος να ξεπερνά τις 15 μέρες του μήνα σε ένα χρονικό πλαίσιο 3 συνεχόμενων μηνών.

Πότε πρέπει κάποιος να ανησυχήσει

Κάποιος με διαγνωσμένη πρωτοπαθή κεφαλαλγία, πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια όταν παρατηρεί διαφορετική ένταση πόνου από τον συνηθισμένο με εμετούς, πυρετό, ακαμψία αυχένα και μη ανακούφισής του πόνου από τη συνηθισμένη λήψη αναλγητικού.

Πώς αντιμετωπίζεται η συχνότητα εμφάνισης ενός πονοκέφαλου με φυσικές μεθόδους

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν πολλές τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε. Προσπαθήστε να έχετε σταθερές ώρες ύπνου, να ασκήστε συστηματικά και να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, χωρίς αλκοόλ ή κάπνισμα.

Επιπλέον, μπορείτε να εφαρμόσετε ζεστά επιθέματα ή να κάνετε μαλάξεις την περιοχή του αυχένα και του μετώπου για την μυϊκή χαλάρωση.