Ηλεκτρομυογράφημα

Ηλεκτρομυογράφημα

Για την διάγνωση παθήσεων των περιφερικών νεύρων και των μυών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η εξέταση με ηλεκτρομυογράφημα. Με το ηλεκτρομυογράφημα ελέγχεται η λειτουργία των νεύρων, που βρίσκονται έξω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, η λειτουργία των μυών, καθώς και της νευρομυϊκής σύναψης (της επαφής νεύρου και μυός).

Μέσω της εξέτασης αυτής, μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν πάσχει ένα ή πολλά νεύρα, εάν η βλάβη αφορά στην κινητικότητα ή την αισθητικότητα, εάν είναι πρόσφατη ή παλαιότερη, την βαρύτητα της και τις πιθανότητες αποκατάστασης. Πρόκειται για μια εξέταση που πρέπει να εκτελείται από νευρολόγο με ιδιαίτερη εκπαίδευση, εξαιρετική γνώση του περιφερικού νευρικού συστήματος αλλά και σημαντική κλινική εμπειρία για την σωστή ερμηνεία των ευρημάτων.

Τα προκλητά δυναμικά είναι μια άλλη εξέταση που ενισχύει την διαγνωστική προσέγγιση ασθενών με πιθανή σκλήρυνση κατά πλάκας. Πρόκειται για μία λεπτή και χρονοβόρα εξέταση. Στο ιατρείο που διατηρώ, διαθέτω εργαστήριο ηλεκτρομυογραφίας και προκλητών δυναμικών με εξαιρετικά σύγχρονα μηχανήματα, για να παρέχω στους ασθενείς μου πλήρη και ολοκληρωμένη διάγνωση.

Στο εργαστήριο εκτελούνται οι εξής εξετάσεις:

  • Ηλεκτρομυογράφημα
  • Αγωγιμότητα νεύρων, κινητική και αισθητική
  • F κύμα και H-reflex
  • Δοκιμασία επαναληπτικών ερεθισμών
  • Οπτικά Προκλητά Δυναμικά pattern reversal
  • Στελεχιαία Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά
  • Σωματοαισθητικά Προκλητά Δυναμικά άνω και κάτω άκρων
  • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα
  • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα με χαρτογράφηση

Ο νευρολόγος Στέλιος Δώρης και η εξειδικευμένη ομάδα του εδώ και χρόνια πραγματοποιούν την εξέταση με επιτυχία, σε μικρό χρόνο.

Οι παθήσεις του περιφερικού νευρικού συστήματος αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της Νευρολογίας που δυστυχώς η πλειοψηφία των νευρολόγων δεν γνωρίζει καλά. Η ηλεκτρομυογραφία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την μελέτη και διάγνωση των παθήσεων αυτών.

Συχνές ερωτήσεις για το ηλεκτρομυογράφημα

Γιατί γίνεται το ηλεκτρομυογράφημα και ηλεκτρονευρογράφημα

Το ηλεκτρομυογράφημα αφορά την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητα των μυών, ενώ το ηλεκτρονευρογράφημα αφορά την αγωγιμότητα των περιφερικών νεύρων ιδίως στα πάνω και τα κάτω άκρα. Οι εξετάσεις αυτές αλληλοσυμπληρώνονται και προσφέρουν διάγνωση για μία σειρά παθήσεων, όπως μυοπάθειες, παθήσεις νευρικών πλεγμάτων κ.α.

Πολύ χρήσιμο μπορεί να φανεί στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, σε δισκοπάθειες, σε τραυματισμούς νεύρων αλλά και στην εκτίμηση των περιφερικών νεύρων στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη.

Πως γίνεται το ηλεκτρομυογράφημα;

Κατά την εξέταση, εισάγεται μία λεπτή βελόνα στο εσωτερικό του μυός, λειτουργώντας ως καταγραφικό στην ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών σε κατάσταση ηρεμίας και κίνησης.

Τα βελονοειδή ηλεκτρόδια, δίνουν στον γιατρό μία ακριβή εικόνα για το αν υπάρχει βλάβη τους ίδιους τους μυς ή στα νεύρα από τα οποία τροφοδοτούνται. Ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να βρει ακόμα και το χρονικό σημείο που δημιουργήθηκε η βλάβη και το αν αφορά ένα ή περισσότερα νεύρα.

Ποια είναι η σωστή προετοιμασία του ασθενούς για την εξέταση;

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία για την εξέταση, παρόλα αυτά μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιους γενικούς κανόνες για να είστε πιο άνετοι. Φροντίστε να φοράτε ρούχα που δεν σας στενεύουν και πριν φύγετε από το σπίτι, μην βάλετε κρέμα. Αν φοράτε βηματοδότη ή πάσχετε από κάποια πάθηση που επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος, πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό.

Μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές στην εξέταση;

Γενικά το ηλεκτρομυογράφημα και το ηλεκτρονευρογράφημα είναι ασφαλείς και χωρίς επιπλοκές εξετάσεις. Σε ένα μικρό ποσοστό μόνο μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό δέρματος από τη βελόνα, ο οποίος φεύγει τις επόμενες μέρες. Ακόμα και την περίοδο της εγκυμοσύνης, αν χρειάζεται, η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια.